Ad

Από το Blogger.
 
Τα άρθρα που υπάρχουν στο Simple Mind είναι επι το πλείστων ξένα και αλιευμένα απο άλλες σελίδες στο διαδίκτυο. Μπορείτε να βρείτε την πηγή στην κάτω μεριά του εκάστοτε κειμένου.

Για οποιαδήποτε παρατήρηση, συμβουλή ή ακόμα αν θέλετε να δημοσιεύσουμε κάποιο άρθρο σας μπορείτε να μας στείλετε mail στο masterlista11@gmail.com

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Κανέλα-Cinnamon-Cinnamomum Zeylanicum -Cassia--- Κανέλα Κεϋλάνης-Ceylona Cinnamon-Cinnamomum verum (αληθινή κανέλα)

Η κανέλα έχει ισχυρές μικροβιοκτόνες ιδιότητες αλλά και γαλακτοπαραγωγικές. Διεγείρει την ενέργεια της ινσουλίνης, έτσι είναι κατάλληλη για ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Έχει επίσης αντιπηκτικές ιδιότητες. Τονωτικό σε περιπτώσεις αδυναμίας, εμμηναγωγό σε ανεπάρκεια και πόνους περιόδου, διευκολύνει την αποβολή αερίων, σταματάει τη διάρροια και τους σπασμούς του εντέρου και του στομάχου, ανακουφίζει τον πονόδοντο. Είναι ελαφρά αφροδισιακό και βοηθά την ανικανότητα. Επίσης είναι θερμαντικό και ενθαρρύνει την κυκλοφορία του αίματος.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της κανέλας είναι πολλές, μερικές γνωστές από την αρχαιότητα, ενώ άλλες συνεχίζουν να αφήνουν κατάπληκτους τους σύγχρονους επιστήμονες στις έρευνες των τελευταίων χρόνων ανά τον κόσμο. Στην Ινδία και την Ευρώπη η κανέλα χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως θερμαντικό βότανο για ψυχρές καταστάσεις, συχνά σε συνδυασμό με τζίντζερ. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα ως το κιννάμωμον του Θεόφραστου.

Το βότανο διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, ιδιαίτερα προς τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Η κανέλα είναι επίσης παραδοσιακό γιατρικό για προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως η ναυτία, ο εμετός και η διάρροια καθώς για καταπονημένους μυς και για άλλα συμπτώματα ιογενών παθήσεων, όπως τα κρυολογήματα.

Οι θεραπευτικής σπουδαιότητας ουσίες της κανέλας πηγάζουν από τρία βασικά στοιχεία της. Είναι στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στα βασικά έλαια της κανέλας και που από χημικής πλευράς ονομάζονται κινναμωαλδεχίδες, κινναμυλασετικά και κινναμυλαλκοόλ μαζί με μια πλειάδα άλλων αιθεριωδών συστατικών.

Ακόμα εξετάζεται το αν η κανέλα μπορεί να επαναφέρει το μνημονικό σε ηλικιωμένους με ανάλογες παθήσεις που οδήγησαν στην απώλειά του. Συμπερασματικά οι επιστήμονες επιμένουν ότι η κανέλα αποτελεί ένα δραστικό συντηρητικό στα είδη διατροφής, που ταυτόχρονα δίνει και θαυμάσια γεύση χωρίς παρενέργειες. Αλλά οι ιδιότητες της κανέλας δεν εξαντλούνται με όλα τα προαναφερθέντα. Η κανέλα είναι μια άριστη πηγή μαγγανίου και ινωδών ουσιών, σιδήρου και ασβεστίου. Ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης, προλαμβάνοντας την αθεροσκλήρωση και πολλά καρδιακά νοσήματα. Οι ινώδεις ουσίες της κανέλας μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των πασχόντων από δυσκοιλιότητα ή και διάρροια.

Η κανέλα μειώνει τη γλυκόζη, τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα
Η κανέλα μπορεί να βελτιώνει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος και να συμβάλλει σε μια καλύτερη ρύθμιση της γλυκαιμίας στους διαβητικούς. Παράλληλα η κανέλα μειώνει στο αίμα τα επίπεδα της συνολικής χοληστερόλης, της "κακής" χοληστερόλης LDL και των τριγλυκεριδίων.
Οι ιδιότητες της κανέλας είναι δυνατόν να συμβάλλουν στη μείωση των προβλημάτων που συνοδεύουν το διαβήτη όπως για παράδειγμα τις καρδιαγγειακές παθήσεις από τις οποίες κινδυνεύουν οι διαβητικοί ασθενείς.

Ενισχύει τη δράση της ινσουλίνης, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη, καθώς και στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκαιμίας στους διαβητικούς τύπου 2. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε περιπτώσεις ανορεξίας, φουσκώματος, δυσπεψίας που συνοδεύεται από ναυτία, κολικών, διάρροιας και άλλων γαστρεντερικών διαταραχών, βρογχίτιδας, κρυολογήματος και γρίπης. Αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου. Ισχυρό αντιοξειδωτικό. Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης (LDL) και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Παρουσιάζει αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση. Τονωτικό του πεπτικού συστήματος, του σπλήνα και των νεφρών.

Να μην χρησιμοποιείται από εγκύους, καθώς μπορεί να αυξάνει τις συσπάσεις της μήτρας.

Κανέλα Κεϋλάνης-Ceylona Cinnamon-Cinnamomum verum (αληθινή κανέλα)


Η αυθεντική κανέλα Κεϋλάνης έχει μακριά και ντελικάτα ξυλαράκια με λεπτές στρώσεις και ανοιχτό ηλιοκαμένο χρώμα. Είναι πιο λεπτή με πολλές στρώσεις. Είναι εύθραυστη και σπάει εύκολα, ενώ το άρωμά της είναι φίνο και γλυκό. Η κασσία είναι πιο σκουρόχρωμη και το ξύλο της είναι χοντρό και συμπαγές με λίγες στρώσεις, ενώ δεν σπάει εύκολα. Έχει έντονο και πικάντικο άρωμα. Είναι φθηνό και λιγότερο ποιοτικό μπαχαρικό. Η ποιότητα της κανέλας καθορίζεται από το χρώμα και την τρυφερότητα του φλοιού.

Οι ιδιότητες της κανέλας Κεϋλάνης είναι αναρίθμητες, παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί κατά του κρυλογήματος, της γρίπης, για την προαγωγή της καλής πέψης, για την εντερική καντιντίαση, για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου κ.α. Εκτιμάται μέχρι σήμερα για τις θερμαντικές, αντισηπτικές και αντιικές της ιδιότητες. Είναι αντιμικροβιακή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και της γενικής χοληστερόλης, καταπολεμά τους πόνους της αρθρίτιδας λόγω των αντιφλεγμονωδών της ιδιοτήτων. Περιέχει μαγγάνιο, σίδηρο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Η κινναμαλδεύδη, το βασικότερο συστατικό της, επιδρά στα αιμοπετάλια προλαμβάνοντας την δημιουργία θρόμβων. Αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, είναι διεγερτική της μήτρας και βοηθά στη χώνεψη.

Τα τελευταία χρόνια, η ιατρική κοινότητα έχει στρέψει το βλέμμα της στο δημοφιλές μπαχαρικό λόγω κυρίως της επίδρασής του στην καταπολέμηση του διαβήτη. Επιστημονικές έρευνες και πειράματα έχουν αποδείξει την ικανότητα της κανέλας να μειώνει την αυξημένη γλυκόζη στο αίμα. Η ουσία MHCP της κανέλας, που ανήκει στις πολυφαινόλες, μιμείται την ινσουλίνη, ενεργοποιεί τους κυτταρικούς υποδοχείς ινσουλίνης και δρα εντός των κυττάρων σε συνέργεια με την ινσουλίνη. Επιπλέον, λόγω των αντιοξειδωτικών της ουσιών της η κανέλα δρα κατά των μεταβολικών διαταραχών, που επιδρούν στην αρτηριακή πίεση, στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

Διαφορές Κανέλας Κεϋλάνης και Κανελας Κασσίας

Το κοινό συστατικό και η μεγάλη διαφορά των δυο ποικιλιών κανέλας βρίσκεται στην κουμαρίνη. Η κουμαρίνη είναι ένα φυσικό, φυτικό συστατικό που έχει ισχυρές αντιπηκτικές ιδιότητες. Επειδή το αίμα μας πρέπει να διατηρήσει την ικανότητα του να πήξει σε περιόδους τραυματισμού, η υπερβολική πρόσληψη κουμαρίνης κατά τη διάρκεια μια παρατεταμένης χρονικής περιόδου μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία. Το επίπεδο φυσικής κουμαρίνης στην Κανέλα Κεϋλάνης είναι σε χαμηλότερο ποσοστό μόλις στο 0,4% σε σχέση με το ποσοστό που περιέχεται στην Κανέλα Κασσία που φτάνει το 5%.

Δυστυχώς η κουμαρίνη είναι τοξική σε υψηλές δόσεις στον άνθρωπο και προξενεί βλάβες στο συκώτι και στα νεφρά. Η κουμαρίνη ως επί το πλείστον βρίσκεται στην κασσία, ενώ η κανέλα Κεϋλάνης περιέχει αρκετά χαμηλότερες ποσότητες.

* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!

Πηγή

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

 
Simple Mind © 2011 SpicyTricks & ThemePacific.